Donkere dagen komen eraan

Het is de tijd van het jaar, de blaadjes vallen, de klok gaat achteruit en onvermijdelijk is er straks het moment dat je in het donker naar je werk gaat en in het donker thuiskomt.

Ik ken hele stammen die nu al bezig zijn met Kerst maar netjes wachten op Sinterklaas of een reden zoeken om eigenlijk 1 september de Kerstboom al in huis neer te zetten. Wat dat betreft vind ik de ‘uitvinding’ van Telfort geniaal, SinterKerst en Nieuw. Gewoon een hele maand in de feeststemming. Het liefste met een meter sneeuw zodat mensen weer lopend naar de bakker moeten en bijna verplicht worden om met elkaar te praten en elkaar te helpen.

Zelf hou ik van die herfst en wintermaanden ook al bloed de motorrijder in mij. De lichtjes, het onstuimige weer, de kaarsen aan, het wijntje, de goede films en de vroege duisternis. In het donker vind ik rust en bezinning. In het donker valt mij niets lastig. Behalve vitaminentekort maar daar zijn potjes voor.

Helaas zijn er ook heel veel die in de duisternis spoken voelen, zien en hele angstige momenten kennen, eenzaamheid en zich volkomen verloren voelen. Opzien tegen die ‘ feestdagen’ met de bijbehorende verplichtingen. Opzien tegen die dagen die je geacht wordt met je naasten door te brengen maar waar om een of andere reden geen contact meer mee is. Voor hen begint zo gauw de herfst zich aankondigt een periode met confrontaties. Confrontaties met hun eenzaamheid, verleden,  eigen beslissingen, spoken en gemiste kansen. 

Ik betrap mij er zelf ook op om bij regelmaat de, onder hulpverleners, veel gemaakte zin te gebruiken: “Ach, de blaadjes vallen weer van de bomen” om zo gedrag te kunnen verklaren of weg te wuiven. Niet goed wel menselijk.

Voor al die mensen die het moeilijk hebben in deze ‘ donkere dagen’ heb ik een advies: Ga eruit! Ga! het maakt niet uit wat je doet maar onderneem iets, bezoek je vrienden, probeer te genieten van een hollands kaas/worst plankje, drink een wijntje ga bij een vereniging maak ‘ nieuwe’ vrienden. Helpt dat niet ga naar de dokter en vraag om hulp. Lichttherapie doet voor velen wonderen deze tijd van het jaar. Misschien wat Bachbloesems voor de gemoedstoestand? Misschien nu juist die hardloopschoenen eens uit de kast pakken? Onderneem, juist als je het gevoel hebt dat je niks meer kunt of wilt doen.  GA OP TIJD NAAR BED EN STA OP TIJD OP.

Voor al die mensen die het niet moeilijk hebben heb ik ook een advies: ken je iemand die het deze dagen moeilijker heeft? Oordeel niet, maar onderneem iets. Bied een luisterend oor, bied je vriendschap, bied een alternatief voor de somberheid en bied medeleven maar vooral geen medelijden.

Als we allemaal een beetje op elkaar passen dan is het echt mogelijk dat iedereen een goed sintekerst en nieuw heeft en de donkere dagen met veel licht beleefd mogen worden. Dat zou wat zijn, als we allemaal gewoon een beetje op elkaar passen.

%d bloggers liken dit: